Vlaamse overheid kiest voor duurzaam herstel bij renovatie Westerstaketsel in Oostende

Begin februari heeft Protekta de laatste hand gelegd aan het houtherstel bij de renovatie van het Westerstaketsel in Oostende. De houten constructie werd de afgelopen jaren met zorg hersteld in opdracht van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Bij de renovatie van het staketsel werd in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed besloten om de constructie niet volledig te vernieuwen maar om deze in oude staat terug te brengen met behulp van de door Protekta ontwikkelde herstelmethode. Op deze manier zijn bij de renovatie van het staketsel niet alleen veel kosten, maar ook tropisch hardhout en CO₂-uitstoot bespaard.

Om verspilling van tropisch hardhout in de waterbouw te voorkomen heeft Protekta samen met de Technische Universiteit Eindhoven de Protek Aqua® herstelmethode ontwikkeld. Hierbij worden houten constructies lokaal hersteld en in oorspronkelijke staat terug gebracht. De Protek Aqua® herstelmethode zorgt voor een levensduurverlenging van 40 jaar waarvan 20 jaar garantie wordt gegeven. De methode is in Nederland vele houten constructies in de waterbouw toegepast waaronder bruggen, meerpalen, remmingwerken, sluisdeuren, speeltoestellen en andere houten kunstwerken. In België is Protekta nog maar net begonnen maar in Nederland zijn vele projecten uitgevoerd in kleine en grote gemeentes. Enkele voorbeelden hiervan zijn het herstel van meerpalen voor Port of Rotterdam, verschillende houten constructies in de historische binnenstad van Amsterdam en Leiden, en een grote aanlegsteiger voor Groningen Seaports.

In opdracht van het tijdelijke handelsvennootschap Van Huele-Soetaert werd de Protek Aqua® herstelmethode ingezet bij de renovatie van het staketsel met het doel zoveel mogelijk van het beschermd monument te behouden. In 2017 begonnen de renovatiewerken van de houten constructie uit 1888. Protekta heeft aangetast hout hersteld en daarnaast alle paalkoppen voorzien van een beschermlaag van epoxy om verdere aantasting te voorkomen. Voor Protekta was het een uniek project gezien de omvang en de monumentale status van het staketsel. Het Westerstaketsel is een belangrijke toeristische trekpleister voor Oostende en heeft een lange geschiedenis. Dit jaar zal de definitieve oplevering volgen en zal het staketsel weer in oorspronkelijke staat zijn terug gebracht waarbij tropisch hardhout en CO₂-uitstoot zijn bespaard. Zo werkt Protekta samen met haar opdrachtgevers aan een duurzame toekomst voor de toekomstige generaties.


 • Stay Safe & Go Easy

  Veilig naar een fysieke vakbeurs!

 • "De enige beurs in België in dit vakgebied. De diversiteit van het aanbod heeft mij aangenaam verrast."

 • Stay Safe & Go Easy

  Ontmoet elkaar weer in levenden lijve!

 • "De enige beurs in België in dit vakgebied. De diversiteit van het aanbod heeft mij aangenaam verrast."

 • Stay Safe & Go Easy

  De oplossing voor een 1,5 meter vakbeurs!

 • "De enige beurs in België in dit vakgebied. De diversiteit van het aanbod heeft mij aangenaam verrast."

 • STAY SAFE & GO EASY

  La solution pour un salon professionnel avec 1,5 mètre de distance !

x

Wat is STAY & GO?